Stichting Geërfdenfonds actueel

Eerste Vriendenvoorstelling Openluchttheater De Pinkenberg

Wanneer: zondag 23 augustus 2020, 16:00 uur
Wie: Singer-songwriter Tim Knol met een solo-optreden
Waar: Openluchttheater De Pinkenberg, Kluizenaarsweg 4, Velp/Rozendaal

De Commissie van Beheer heeft in januari 2020 toegezegd een bijdrage te leveren aan de renovatie van het Openluchttheater De Pinkenberg door 6 bankjes aan te schaffen met in totaal 24 zitplaatsen.

Eén maal per jaar zal er door het RIQQ een ‘vriendenvoorstelling’ worden geprogrammeerd die gratis toegankelijk is voor alle sponsoren van deze crowdfunding actie. Dat betekent dat wij jaarlijks 24 gratis toegangskaarten zullen weggeven aan geïnteresseerde inwoners van Velp. 

Ondanks het feit dat de renovatie is nog niet is afgerond en dat nog niet alle bankjes zijn gesponsord wordt toch een eerste Vriendenvoorstelling geprogrammeerd.

Dat we ook nog steeds te maken hebben met corona-maatregelen betekent dat niet alle zitplaatsen in het Openluchttheater gebruikt kunnen worden. 
Daarom zijn voor de Geërfden nu ‘slechts’ 6 gratis kaarten beschikbaar. 
En die gaan we, zoals we eerder al beloofden, weggeven. Zie ook: http://geerfdenvanvelp.nl/crowdfunding-pinkenberg/

Wie hiervoor belangstelling heeft of misschien voor het eerst eens wil kennismaken met dit mooie openluchttheater kan zich t/m zaterdag 4 juli per e-mail aanmelden bij de secretaris (info@geerfdenvanvelp.nl) met vermelding van naam, adres en telefoonnummer. Onder de inzenders worden dan deze 6 kaarten verloot.
Op zondag 5 juli krijgen de gelukkigen hun digitale toegangsbewijs toegestuurd en worden ook de gegevens van alle inzenders weer gewist.

Wilt u (extra) kaarten aanschaffen voor deze voorstelling, dan kan dat hier: https://cultuurbedrijfriqq.nl/evenementen/concert/tim-knol  

Wilt u ook een financiële bijdrage leveren aan dit unieke theater en het culturele aanbod in het groene dorp Velp, ga dan voor meer informatie naar https://cultuurbedrijfriqq.nl/nieuws/crowdfunding-pinkenberg-openluchttheater 

Crowdfunding Pinkenberg

Onder andere de stoelen in het openluchttheater de Pinkenberg zijn broodnodig aan vervanging toe. Uiteraard heeft de Commissie van Beheer in januari 2020  toegezegd hierin een bijdrage te leveren. 

De Pinkenberg was oorspronkelijk in bezit van de Geërfden van het dorp Velp en is in 1917 geschonken aan de gemeente Rheden om ‘verdeling’ van de gemeenschappelijke gronden te voorkomen. Toendertijd was de zogeheten Voorheide nog in gebruik als wandelplantsoen en in de schenkingsakte werd bedongen dat de grond als openbaar, publiekelijk toegankelijk terrein moest blijven bestaan. De Geërfdenbank bovenaan de Pinkenbergseweg is een zichtbare dankbetuiging van de gemeente Rheden aan deze schenking. 

In de jaren dertig werd het openluchttheater gerealiseerd en in 2006 is bij de renovatie van de Pinkenberg de Geërfdenhut geschonken die nu nog steeds in gebruik is als horecavoorziening. 

Leden van de Commissie van Beheer op de te renoveren tribune waar de nieuwe bankjes moeten komen. De Geërfden schaften 6 bankjes aan, goed voor 24 zitplaatsen.

Dus was het niet meer dan logisch om in 2020 toe te zeggen 6 bankjes aan te schaffen met in totaal 24 zitplaatsen. Jaarlijks zal er door RIQQ een ‘vriendenvoorstelling’ worden geprogrammeerd die gratis toegankelijk is voor alle sponsoren van deze crowdfunding actie. En aangezien alle geërfden (indirect) hieraan hebben bijgedragen stellen we alle 24 zitplaatsen tijdens die vriendenvoorstelling beschikbaar, niet alleen aan de geërfden maar aan alle inwoners van het dorp Velp. En zo kunnen we twee keer een waardevolle bijdrage leveren.

Dat betekent dat we jaarlijks 24 gratis toegangskaarten zullen weggeven aan geïnteresseerde inwoners van Velp. Wie hiervoor belangstelling heeft of misschien voor het eerst eens wil kennismaken met dit mooie openluchttheater kan zich aanmelden bij de secretaris (info@geerfdenvelp.nl). De exacte datum zal ook bijtijds worden gepubliceerd op de website www.geerfdenvanvelp.nl/actueel of de facebookpagina CvB Geërfden van Velp.

Wilt u ook een financiële bijdrage leveren aan dit unieke theater en het culturele aanbod in het groene dorp Velp, ga dan voor meer informatie naar https://cultuurbedrijfriqq.nl/nieuws/crowdfunding-pinkenberg-openluchttheater 

Kladderadatsch!

De Commissie van Beheer nodigt iedereen uit voor het swingende optreden van het gerenommeerde straatorkest Kladderadatsch. De groep werd in 1974 opgericht en is het oudste nog actieve straatorkest.

Tijdens het 1e Geërfdenconcert 2019 in het Villapark in Velp kun je genieten van aanstekelijke Klezmer, Zuid Europese en Oost Europese klanken. Daarnaast speelt Kladderadatsch ook graag de vrolijke tonen uit de Balkan, Afrika, Suriname en wat het orkest verder ter ore komt. Echte wereldmuziek dus!

Wanneer? Vrijdag 21 juni, aanvang 20:00 uur, toegang GRATIS.

Het Geërfdenconcert wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Geërfdenfonds en de medewerking van Stichting Cultureel Podium Jansen & de Feijter en Cultuurbedrijf RiQQ.

Tuinbezoek

Verscholen tussen de huizen ligt aan de Boulevard in Velp een bijzondere tuin: de Tuin van Sjef.

In ongeveer dertig jaar heeft de in 2014 overleden beeldend kunstenaar en natuurkenner Sjef van der Molen met niveauverschillen, puinhellingen en diverse vijvers leefgebieden aangelegd. Je vindt er wilde planten die elders in Nederland zeer zeldzaam zijn, maar zich in de Tuin van Sjef goed weten te handhaven en zich er voortplanten.

Mede door een financiële bijdrage uit het Geërfdenfonds van de Geërfden van Velp kon het perceel met de tuin en de woning door Stichting de Tuin van Sjef in 2016 worden aangekocht van de gemeente Rheden.

De leden van de Commissie van Beheer en hun partners brachten woensdagavond 5 juni een bezoek aan de schitterende tuin en lieten zich er rondleiden om te zien hoeveel moois en bijzonders er groeit en bloeit.

Meer informatie over de tuin: www.detuinvansjef.nl

Alles over de Geërfden van Velp

Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Velp in het algemeen en het doen en laten van de Geërfden van Velp in het bijzonder?
Vraag jij je ook af of je wel of niet Geërfde bent? Wil je weten waarom die Geërfdenbank aan de voet van de Pinkenberg staat of waarom er elk jaar op het Rozendaalseveld een Heideschouw plaatsvindt?

Lees dan dit fraaie boekwerk (hardcover 23×23 cm) met 108 rijk geïllustreerde pagina’s vol wetenswaardigheden over de Geërfden van Velp, een eeuwenoud instituut in een moderne samenleving. Ook leuk om kado te geven!

Het boek is te koop bij boekhandel Jansen & de Feijter in de Emmastraat te Velp, die ook de uitgave van de gedrukte versie mede mogelijk heeft gemaakt. De oplage is beperkt, dus wacht niet te lang. Wanneer het boek is uitverkocht zal het enkel nog als e-book beschikbaar komen.

Broedplaats Beekhuizen

Bij het ingaan van het zomerreces brachten de leden van de Commissie van Beheer met hun partners op 15 juli 2017 een bezoek aan Broedplaats Beekhuizen. Koffie, thee, frisdrank en heerlijke chocoladecake stonden klaar op een tafel in het nostalgische ‘pierenbadje’ van het voormalige zwembad Beekhuizen, dat in 1988 de deuren sloot.

     

De bezoekers kregen een korte, maar interessante uitleg over de geschiedenis van het zwembad in het algemeen en over de periode na de sluiting in het bijzonder. Daarna volgde een rondleiding over het prachtige terrein vol wilde bloemen en kruiden, langs broedhopen voor de ringslangen, zandbadjes voor de hagedissen en de bijenstal. En onderweg bewonderden we de informatiepanelen, die met een bijdrage van de Stichting Geërfdenfonds konden worden aangebracht.

Op Broedplaats Beekhuizen zijn zes woningen gerealiseerd en een educatief centrum. Een groot deel van het terrein is vrij toegankelijk voor publiek. Met inachtneming van de cultuurhistorische waarde is het gehele complex ecologisch verbouwd, wat onder meer inhoudt dat panden energieneutraal zijn opgeleverd; er werdt zoveel mogelijk aanwezig materiaal hergebruikt en er is gewerkt met hernieuwbaar natuurlijk materiaal zoals stro en leem.

Broedplaats Beekhuizen wordt bewoond door een aantal leden van de bewonersvereniging Beekhuizen. Bewoners en overige groepsleden zorgen voor beheer en onderhoud van de woningen en het terrein, waarbij in de loop der jaren een beschermd ringslangenbroedgebied is ontstaan. Op deze unieke biotoop worden groepen schoolkinderen en volwassenen rondgeleid en worden diverse activiteiten georganiseerd.

Meer informatie? Klik hier voor de website van Broedplaats Beekhuizen.

Geen Geërfdenconcerten in 2017

Tot onze spijt is het dit jaar niet gelukt om de jaarlijkse Geërfden concerten doorgang te laten vinden. En dat terwijl er altijd veel belangstelling voor was. Indertijd zijn er afspraken met RIQQ (c.q. de Alliantie) gemaakt over de organisatie en financiering van deze concerten. RIQQ kan of wil daar niet aan voldoen. Dat betekent dat er in ieder geval dit jaar geen gratis concerten zijn in het Villapark. Uiteraard kunt u, tegen betaling, de concerten van RIQQ bezoeken die elders worden georganiseerd.

In december vindt het project ‘Muziek bij de Buren’ plaats. Dat is reeds succesvol gebleken in andere plaatsen en komt nu voor het eerst naar Velp. Deze gratis toegankelijke muzikale optredens vinden bij mensen thuis plaats en worden mede gefinancierd door de Geërfden van Velp. Wij menen iedereen hiermee een passend alternatief te kunnen bieden.

13 september 2015: Geërfdenconcert The Feliciano’s

Zondag 13 september a.s. The Feliciano’s in muziektent Villapark Velp.
Vijf nog net geen ouderen jongeren ontdekten in 2007 bluegrass, akoestiek, elkaar en vonden een repetitiehok. Het reslutaat? Vijf nog net geen oudere jongeren die in 2008 met elkaar akoestisch bluegrass spelen met hier en daar scheuten rock & roll, country en zelfs punk.
‘Feelgood met The Feliciano’s’. Dat is ’t. Zo zijn we. Dat willen we. Muziek maken is voor ons houden van, delen, geven aan. In een café of een club, op een festival of in een theater. Swingende folk die vol soul, energie en optimisme zit. Dansen, lachten, lol, lef en liefde. We komen d’r aan, feelin’good. 

Dit concert wordt aangeboden door de geërfden van Velp en is gratis toegankelijk.
Aanvang 16.00 bij de muziektent Villapark Velp.

28 juni 2015: Geërfdenconcert Dr.Brass

Op zondag 28 juni vindt in het Villapark in Velp het eerste gratis Geërfdenconcert van deze zomer plaats. Dr.Brass, een groep van acht getalenteerde jonge (jazz)musici, brengt spetterende en swingende funk, jazz en popsongs met een flinke dosis entertainment!

Muziektent Villapark, Overbeeklaan, 16.00uur, entree gratis.

14 September 2014: Geërfdenconcert De FANFARE VAN DE EERSTE LIEFDESNACHT.

De Fanfare van de Eerste Liefdesnacht: een kleurrijk Amsterdams straatorkest.

Specialisatie: wereldmuziek. Vol vuur zet de Liefdesnacht al meer dan 25 jaar overal waar ze komt de boel op stelten. Een graag geziene gast op theaterdagen, feesten en partijen. Subtiel maar intensief aanwezig op festivals en manifestaties: van Bretagne tot Roemenië, van Groot-Brittannië tot Cuba.

Muziektent Villapark, Overbeeklaan, 16.00uur, entree gratis.

29 juni 2014: Geërfdenconcert JORIS LINSSEN & CARAMBA.

Joris Linssen & Caramba brengt Mexicaanse muziek in het Nederlands. Drie maanden per jaar toeren ze met een theaterconcert langs de schouwburgen. In het voor- en najaar spelen ze op festivals. Caramba staat bekend om hun puurheid, aanstekelijke enthousiasme en de persoonlijke verhalen van Joris. De band werd opgericht in 1999 en bracht in 2000 de eerste cd uit. Vervolgens leidde de groep een slapend bestaan, terwijl Joris’ tv-carrière bloeide met programma’s als Taxi en HELLO GOODBYE. Vanaf 2007 begon de echte opmars van Caramba.
Bezetting: Joris Linssen – zang en teksten, Kees van den Hoogen – Spaanse gitaar en zang, Marcel van der Schot – Accordeon en zang, Erik van Loo – Contrabas en zang.
Muziektent Villapark, Overbeeklaan, 16.00uur, entree gratis.

Gezellig gekrioel bij de Geërfden Hut

gepubliceerd in: De Gelderlander, 9 augustus 2006

Het pad naar de tribunes van het openluchttheater op de grens van Velp en Rozendaal is verhard, de paden op de tribunes zijn geëgaliseerd. De laatste aanwinsten, parasols en de Geërfden Hut, vormen de slagroom op de taart.

Enorme parasols moeten de bezoekers tegen de regen beschermen. “Daarom hebben wij ze aangeschaft. Maar we hebben de parasols in juli uitsluitend gebruikt om onze bezoekers, die ondanks de zeer hoge temperaturen toch kwamen, tegen de felle zon te beschermen”, zegt directeur Stef de Wit van de Alliantie, de Rhedense stichting voor kunst en cultuur.
De parasols staan kriskras tussen de tribunes van het openluchttheater op de grens van Velp en Rozendaal. De Wit is er blij mee. Net als met fonkelnieuwe Geërfden Hut. De Velpse Geërfden (iedereen die in Velp onroerend goed bezit is een geërfde) hebben volgens De Wit een ‘substantieel deel’ betaald van de kiosk. “Ik vind het fantastisch dat deze club dat doet”. De leden zoeken doelen uit waarvan de hele Velpse bevolking kan meeprofiteren en die een blijvend karakter hebben”, zegt De Wit.  Jarenlang hebben de vrijwilligers van het openluchttheater voor en na voorstellingen moeten sjouwen met kratten en proviand.

“Van het toiletgebouw dat als berging diende naar de provisorisch door ons zelf getimmerde bar en terug”, zegt De Wit.
Over de bar was een grote partytent geplaatst. “Dat puntdak zie je terug in onze nieuwe kiosk. Dat hoort ook een beetje bij de stijl van de gebouwen op dit terrein”, legt De Wit uit. Bovendien is de houten hut zo ontworpen dat er ook tientallen onder het afdak kunnen schuilen. “Tegelijkertijd geeft dit het gebouw ook een intieme sfeer. In pauzes zoeken bezoekers elkaar hier op of ze nemen plaats op de banken die we rondom de hut hebben neergezet. Dat leidt tot een gezellig gekrioel.”
De ijsverkoop gebeurt nu ook vanuit de Geërfden Hut, die tevens is voorzien van stromend water en elektriciteit. “We hoeven niet meer te slepen met verlengkabels. Dit werkt prettiger voor onze vrijwilligers”, zegt De Wit.
Met het plaatsen van de parasols en de Geërfden Hut is de grondige opknapbeurt van het openluchttheater achter de rug. “We kunnen er weer enkele decennia tegen”, concludeert De Wit.

Geërfdenhut voor De Pinkenberg

gepubliceerd in: De Regiobode 27-06-2006

VELP – Met de opening van de Velpsche Geërfdenhut is de renovatie van Openluchttheater De Pinkenberg in Velp geheel afgerond. Door een gift van de Geërfden van Velp is dit onderkomen voor De Alliantie, de Rhedense Stichting voor Kunst en Cultuur, mogelijk gemaakt.

De hut wordt gebruikt als consumptiekiosk tijdens de voorstellingen die De Alliantie in het openluchttheater aan de Kluizenaarsweg op de grens van Velp en Rozendaal met regelmaat in de zomerperiode verzorgt. De Alliantie heeft al een tijd een goede relatie met de Geërfden van Velp. Zij sponsoren ook diverse optredens in de muziektent in het Villapark te Velp.

Het openluchttheater ziet er nu helemaal picco bello uit. De Alliantie is blij met deze extra voorziening voor haar gasten. De komende zomerperiode biedt de stichting elke woensdagmiddag een kindervoorstelling: Woensdag 5 juli komt Hakim de kleintjes vermaken, de week erop op 12 juli staat Dirk Scheele en de Liedjesband bij goed weer in het theater, op 19 juli brengt theatergroep Hilaria vermaak, op 26 juli Juliette de Wit en Ann Stolting met Door dik & dun, op 2 augustus staat het jeugdcircus in de openluchtpiste en op 9 augustus sluit het figuurtheater van De Trekwagen de voorstellingreeks. Begin september gaat het hek opnieuw open voor een evenement rond Mozart, gevolgd door het inmiddels welbekende Kleinetententheaterfestival