De Brandtoren gaat de diepte in. Jaarverslag 2017

Arnhem, 17 januari 2017

Geliefde torenvriend(in)en,

Laat ik als Brandtoren nu maar eens gelijk met de deur in huis vallen. ‘Waartoe ben ik op aard, wat is de zin, wat is mijn doel, wat is het plot’. Ik ben geen geest, ik ben een zelfdenkende Brandtoren. Maar ik heb geen organen en afvalstoffen en ik slaap dus nooit. Iedere nacht kijk ik uit over het machtige uitspansel en ik ben vertrouwd met de sterren, planeten, kometen en satellieten. Zo zag ik op 5 september 1977 Voyager 1 verschijnen en stelde ik vast dat die op 25 augustus 2012 uit ons zonnestelsel verdween en de interstellaire ruimte betrad. Geen zonnewind meer. Als onze zon en aarde er over een paar miljard jaar mee ophouden dan ijlt Voyager 1 als enige voort in de oneindigheid. Met aan boord een gouden grammofoonplaat met – in 55 talen – aardse bijzonderheden. Buitenaardse beschavingen kunnen dan onder andere kennis nemen van het ‘wohltemperiertes Klavier’ van Bach en van ‘Johnny B.Goode’ van Chuck Berry. Ene Joan de Boer sprak namens Nederland de tekst ‘hartelijke groeten aan iedereen’….nou ja, poëzie was nooit zo’n sterk punt van Nederland. Nadenkend over het thema van mijn Jaarverslag 2017 ontkwam ik niet aan de herdenking van veertig jaar Voyager 1 en diens recente definitieve ontsnapping aan ons aardse strijdtoneel. En ik besloot mijn fluisteraar Dick bij zijn eerstvolgende bezoek de vraag voor te leggen die mij in toenemende mate bezig houdt: ‘Waartoe, Zin, Doel, Plot’. Wij suizen maar wat voort, draaien in 24 uur om onze as en in een jaar om de zon. Gelukkig staat die as een tikkeltje scheef en kennen we daardoor seizoenen. Anders zou het voor jullie als mens en voor mij als toren wel heel erg saai worden. Dick betoonde zich door mijn vraag uiterst aangenaam getroffen. Hij opende de ramen van mijn huisje en ging er eens lekker voor zitten. Vervolgens dacht hij een uur na. Ik geef zijn antwoord hieronder cursief weer.

Brandtoren

Brandtoren Rozendaalseveld 2017

DE ZIN VAN HET LEVEN

Binnenkort beginnen de Olympische Winterspelen in Zuid Korea. Aansluitend vinden de Winterspelen plaats voor mensen met een beperking. Een Nederlands jongetje bleek zonder  scheenbenen te zijn geboren en moest daarom al snel beide onderbenen missen. Een ander jongetje verloor een been bij een gruwelijk ongeluk. Er viel meteen al een forse schaduw over hun net begonnen leven. Maar volgende maand suizen ze de Olympische berg af op een speciaal geprepareerde ski en op een snowboard. Ze richtten hun leven anders in en vonden nieuwe doelen en andere zingeving. Wij mensen weten niks van het waarheen, het doel en het plot. Het zijn allemaal maar veronderstellingen. Wat we wèl weten is dat we zoveel mogelijk van het leven moeten genieten. En dat we er alles aan moeten doen dat ook voor anderen mogelijk te maken, ook voor hen die na ons komen. Meer is er niet. Jij bent een Brandtoren. Vroeger bestreed je brand en redde het leven van slangen, reptielen, muizen en konijnen. 

Nu ben je een baken, een herkenningspunt. Mensen spreken bij je af en rusten bij je uit. Kinderen leren onder geleide wat hoogte is. Pubers dansten op de picknickbank, die instortte en snel werd gerepareerd. Kortom, je speelt een belangrijke rol op het Rozendaalse Veld en je valt niet weg te denken. Je maakt het de mensen naar de zin. Het ‘zijn’ moet je genoeg zijn. 

Ik gloeide van trots en ik zie het weer helemaal zitten. Het ‘zijn’ is mij genoeg. Stond dat maar op die gouden grammofoonplaat in de Voyager 1. Ik verheug me alweer op al die fietsers en wandelaars die op mijn bank een wijle willen mijmeren en die mijn eerste zes meter beklimmen. En wilt u een keer helemaal naar boven, dan stelt Dick u graag de sleutel ter hand. Met dank voor de giften en met hartelijke groet, alsmede de beste wensen voor 2018, laat ik het tekenen over aan mijn pleegouders:

Toos & Dick Tiemens (dicktiemens@hetnet.nl)

IBAN: NL73INGB0003438714
tel. 026 4456223 / 06 1055 1068
Breitnerstraat 68, 6813 HR ARNHEM