Broedplaats Beekhuizen

Bij het ingaan van het zomerreces brachten de leden van de Commissie van Beheer met hun partners op 15 juli 2017 een bezoek aan Broedplaats Beekhuizen. Koffie, thee, frisdrank en heerlijke chocoladecake stonden klaar op een tafel in het nostalgische ‘pierenbadje’ van het voormalige zwembad Beekhuizen, dat in 1988 de deuren sloot.

     

De bezoekers kregen een korte, maar interessante uitleg over de geschiedenis van het zwembad in het algemeen en over de periode na de sluiting in het bijzonder. Daarna volgde een rondleiding over het prachtige terrein vol wilde bloemen en kruiden, langs broedhopen voor de ringslangen, zandbadjes voor de hagedissen en de bijenstal. En onderweg bewonderden we de informatiepanelen, die met een bijdrage van de Stichting Geërfdenfonds konden worden aangebracht.

Op Broedplaats Beekhuizen zijn zes woningen gerealiseerd en een educatief centrum. Een groot deel van het terrein is vrij toegankelijk voor publiek. Met inachtneming van de cultuurhistorische waarde is het gehele complex ecologisch verbouwd, wat onder meer inhoudt dat panden energieneutraal zijn opgeleverd; er werdt zoveel mogelijk aanwezig materiaal hergebruikt en er is gewerkt met hernieuwbaar natuurlijk materiaal zoals stro en leem.

Broedplaats Beekhuizen wordt bewoond door een aantal leden van de bewonersvereniging Beekhuizen. Bewoners en overige groepsleden zorgen voor beheer en onderhoud van de woningen en het terrein, waarbij in de loop der jaren een beschermd ringslangenbroedgebied is ontstaan. Op deze unieke biotoop worden groepen schoolkinderen en volwassenen rondgeleid en worden diverse activiteiten georganiseerd.

Meer informatie? Klik hier voor de website van Broedplaats Beekhuizen.