Gezellig gekrioel bij de Geërfden Hut

gepubliceerd in: De Gelderlander, 9 augustus 2006

Het pad naar de tribunes van het openluchttheater op de grens van Velp en Rozendaal is verhard, de paden op de tribunes zijn geëgaliseerd. De laatste aanwinsten, parasols en de Geërfden Hut, vormen de slagroom op de taart.

Enorme parasols moeten de bezoekers tegen de regen beschermen. “Daarom hebben wij ze aangeschaft. Maar we hebben de parasols in juli uitsluitend gebruikt om onze bezoekers, die ondanks de zeer hoge temperaturen toch kwamen, tegen de felle zon te beschermen”, zegt directeur Stef de Wit van de Alliantie, de Rhedense stichting voor kunst en cultuur.
De parasols staan kriskras tussen de tribunes van het openluchttheater op de grens van Velp en Rozendaal. De Wit is er blij mee. Net als met fonkelnieuwe Geërfden Hut. De Velpse Geërfden (iedereen die in Velp onroerend goed bezit is een geërfde) hebben volgens De Wit een ‘substantieel deel’ betaald van de kiosk. “Ik vind het fantastisch dat deze club dat doet”. De leden zoeken doelen uit waarvan de hele Velpse bevolking kan meeprofiteren en die een blijvend karakter hebben”, zegt De Wit.  Jarenlang hebben de vrijwilligers van het openluchttheater voor en na voorstellingen moeten sjouwen met kratten en proviand.

“Van het toiletgebouw dat als berging diende naar de provisorisch door ons zelf getimmerde bar en terug”, zegt De Wit.
Over de bar was een grote partytent geplaatst. “Dat puntdak zie je terug in onze nieuwe kiosk. Dat hoort ook een beetje bij de stijl van de gebouwen op dit terrein”, legt De Wit uit. Bovendien is de houten hut zo ontworpen dat er ook tientallen onder het afdak kunnen schuilen. “Tegelijkertijd geeft dit het gebouw ook een intieme sfeer. In pauzes zoeken bezoekers elkaar hier op of ze nemen plaats op de banken die we rondom de hut hebben neergezet. Dat leidt tot een gezellig gekrioel.”
De ijsverkoop gebeurt nu ook vanuit de Geërfden Hut, die tevens is voorzien van stromend water en elektriciteit. “We hoeven niet meer te slepen met verlengkabels. Dit werkt prettiger voor onze vrijwilligers”, zegt De Wit.
Met het plaatsen van de parasols en de Geërfden Hut is de grondige opknapbeurt van het openluchttheater achter de rug. “We kunnen er weer enkele decennia tegen”, concludeert De Wit.