We beginnen gewoon

De Heidewerkdag
op het Rozendaalse Veld

De Heidewerkdag op het Rozendaalse Veld vindt jaarlijks plaats op de laatste zaterdag van de maand februari. Dan gaan 60 tot 80 betrokken vrijwilligers van alle leeftijden aan de slag om jonge dennen uit de heide te verwijderen. Want als je dat niet doet, groeit de hei dicht en en komt er bos voor in de plaats. Vroeger werd de hei gezond gehouden door de honderden schapen die er dagelijks graasden. Zij vraten de jonge opslag weg en hielden de heide kort. De mest werd in potstallen opgevangen en kwam uiteindelijk op de akkers terecht om die vruchtbaar te maken.

De deelnemers aan de Heidewerkdag worden bijgestaan door een werkpaard dat zware takken en stammen de hei uitsleept. De ongewenste opslag en gevelde boompjes worden dicht bij de zandweg opgestapeld zodat dit later kan worden afgevoerd. Halverwege de ochtend is er altijd koffie en thee met iets lekkers en na gedane arbeid wordt de dag afgesloten met een lekkere lunch in de buitenlucht. Iedereen geniet dan van goed gevulde soep en rijk belegde broodjes.

De Heidewerkdag wordt georganiseerd door de Gemeente Rheden, die eigenaar en beheerder van het Rozendaalse Veld is sinds de schenking van het gebied door de Geërfden van Velp in 1921.