Jaarverslag 2017

Geërfden van het dorp Velp en Stichting Geërfdenfonds
Algemeen

Het was een rustig jaar waarin de Commissie van Beheer zes keer in vergadering bijeenkwam. Daarnaast was er regelmatig onderling email en telefonisch contact. Communicatie met de gemeente Rheden verliep in goede afstemming. De Commissie van Beheer bestond op 1 januari 2017 uit de volgende personen.

Voorzitter Jan Schaeffer aftredend 2022
Ondervoorzitter
Secretaris Judit Wassing aftredend 2022
Penningmeester Tom Hillemans aftredend 2018
Heidecommissaris Bert Kiljan aftredend 2020
Heidecommissie Pieter Meijboom aftredend 2020
Heidecommissie Teun Lubbers aftredend 2018
Weidecommissaris Wilco Nieuwenhuis aftredend 2022
Weidecommissie Ronald Driessen aftredend 2018
Weidecommissie Marc Pluim aftredend 2020

Hieronder volgt een chronologisch overzicht van de belangrijkste zaken.

Januari
De geërfden waren met enkele commissieleden vertegenwoordigd op de nieuwjaarsrecepties van de gemeenten Rozendaal en Rheden en Wijkplatform Velp Zuid. Om het jaar goed af te trappen heeft op de 16e het bestuurlijk overleg met de gemeente Rheden plaatsgevonden met een volle agenda. Op de 24e kwam de CvB in vergadering bij elkaar om de Algemene Vergadering voor te bereiden.

Februari
Op 21 februari kwam de CvB bijeen voor de laatste acties voor de voorbereiding van de Algemene vergadering en de Heidewerkdag. Een dag later, op de 22e, bezochten vertegenwoordigers van de CvB de jaarvergadering van Wijkplatform Velp Zuid.
Op 25 februari 2017 werd voor de 14e keer de Heidewerkdag gehouden. Om de heide de ruimte te geven, moesten jonge dennen en berkenboompjes wijken. Er is hard gewerkt en veel opgeschoond door de ongeveer 80 vrijwilligers. Wederom stond er na afloop heerlijke erwtensoep en broodjes voor hen klaar.

Maart
Op de 30e was de jaarvergadering, de Algemene Vergadering van de Geërfden. Er waren 30 personen aanwezig. De nieuwe website werd gepresenteerd en met applaus ontvangen. Ook de plannen voor een nieuw boek werden ontvouwd. Deze willen we graag in 2017 presenteren, exact 100 jaar na de schenking van de voorheide aan de gemeente Rheden.

April
Op 13 april werd een extra vergadering van de CvB ingelast om de lopende zaken af te handelen. De Paardenwei aan de Waterstraat is gereed voor het nieuwe inscharingseizoen. En de aanpassingen zijn gerealiseerd waardoor deze weide bij vorst onder water kan worden gezet om zo een natuurlijke ijsbaan te creëren. Met enkele leden van de CvB werd op zaterdag 22 april de weide ontdaan van zwerfafval. Onkruid onder het schrikdraad werd door een ingehuurde partij machinaal verwijderd.
Op 27 april was de CvB ruim vertegenwoordigd bij de Aubade op Koningsdag.
Op zaterdag 29 april werden 7 (!) paarden ingeschaard, nadat traditiegetrouw in café ’t Pintje op 21 april het vee werd ingeschreven. Ook dit jaar waren er weer jonge koeien van Bart Lubbers, drie drachtige dames!

Mei
Traditioneel herdachten wij de gevallenen op 4 mei tijdens de Dodenherdenking met een kranslegging in het Villapark.

Juni
Op 1 juni was het openingsconcert van het 5 daagse ZOOM! Kamermuziekfestival. Ondanks dat we 4 toegangskaarten hadden om weg te geven was er geen enkele interesse.
Op 22 juni kwam de CvB bijeen. Helaas hebben we de vergunningaanvraag voor de schuilhut in moeten trekken toen bleek dat er onvoldoende draagvak was bij het college van Rozendaal voor het realiseren van het project.
In de Paardenwei moest de waterpomp gerepareerd omdat die door een schurend paard vernield was. Daar is nu een beschermbeugel omheen geplaatst.
Helaas hebben we moeten constateren dat de samenwerking met RIQQ inzake de gratis Geërfdenconcerten in het Villapark in ieder geval dit jaar niet mogelijk was. Een forse financiële bijdrage werd geleverd aan het Multimediaproject Help Elkander.

Juli en Augustus
Op 15 juli zijn de leden van de CvB en hun partners warm ontvangen bij Broedplaats Beekhuizen. We hebben een uitgebreide rondleiding gehad over het terrein van het oude zwembad en konden bijzondere planten en diertjes spotten. We mochten ter plekke de informatiepanelen aanschouwen waar we in 2016 een financiële bijdrage aan hebben geleverd. Aansluitend hebben we de zomer ingeleid met een aangeklede borrel bij de Geërfdenhut in het Openluchttheater op de Pinkenberg.

Op 26 augustus vond traditiegetrouw (de laatste zaterdag van augustus) de Heideschouw op het Rozendaalseveld plaats. Hierbij zijn de leden van de Commissie van Beheer met hun partners en genodigden van onder andere de gemeente Rheden en Rozendaal aanwezig. Het was een aangename dag om op de platte kar over de heide te rijden. Bij de Brandtoren werd traditioneel halt gehouden alwaar Simon de Man (Faunabeheerder) een mooi en duidelijk verhaal heeft verteld over hoe de herten, reeën en zwijnen een natuurlijke waterplas (een zoel) gebruiken om er zich in de modder te rollen. Ook liet hij aan de hand van geweien zien wat het verschil tussen een damhert, ree en edelhert is. En hoe scherp de hoektanden van wilde zwijnen wel zijn. Nicole Olland ging in op het succes van de samenwerking tussen de Hondenuitlaatservice-bedrijven. Die leidt ertoe dat de druk op het natuurgebied met honden door de bedrijven zelf gereguleerd wordt. Ondertussen was het tijd voor een hapje en een drankje, gezellig napraten over de tocht en genieten van het mooie weidse uitzicht over de heide.

September
Op open monumentendag (zondag 10 september) zijn enkele leden van de CvB aanwezig geweest in de Dingenfabriek aan de Bergweg om een toelichting te geven op het fenomeen ‘de Geërfden van Velp’. Er was tevens een mooie expositie ingericht. Ondanks een magere opkomst toch een waardevolle dag.

Oktober
De herdenking van de fusillade bij de Geërfdenbank aan de Pinkenbergseweg op de 25e werd traditiegetrouw ook door enkele leden van de CvB bezocht waarbij een klein bloemstuk werd neergelegd.

November
Op 28 november kwam het bestuur bij elkaar. Er was veel te bespreken en voor te bereiden voor de presentatie van het nieuwe boek. Ook hebben we ons definitief aangemeld bij het collectief Veluwezoom/Faunabeheer vanwege de nieuwe schaderegeling voor de wei in Brummen. Het sponsorverzoek van de oudheidkundige kring is gehonoreerd met een bijdrage van de Geërfden. Er wordt door hen gewerkt aan een boek over de gemeente Rozendaal welke in 2018 200 jaar bestaat.

December
Onze muzikale belofte werd op 10 december ingelost; mede door onze sponsorbijdrage kon voor het eerst in Velp het landelijk bekende ‘Muziek bij de Buren’ doorgang vinden. Een waar winterfestijn want het sneeuwde flink, maar dat weerhield de muziekliefhebbers niet om de in totaal 25 huiskamers te bezoeken en in intieme sfeer te luisteren naar de gratis concertjes.
Op 13 december kregen we uitslag van de Grondkamer inzake de pachtverhoging die we hebben toegepast op de wei in de Havikerwaard. Gelukkig is er nu duidelijkheid welke tarieven we mogen hanteren.
Deze maand stond verder in het teken van de boekpresentatie. Op 14 december heeft de heer Frank Keverling Buisman een lezing gehouden over de Geërfden van Velp. Dat was in het kader van ‘Ik buurt mee’. De dag erop, vrijdag 15 december, was de officiële boekpresentatie bij boekhandel Janssen & de Feijter in de Emmastraat, alwaar het boek ook te koop is. Er waren veel genodigden en belangstellenden en iedereen die heeft meegewerkt aan dit nieuwe boek heeft een exemplaar ontvangen. Maar niet nadat eerst burgermeester Petra van Wingerden-Boers en vervolgens John Jansen van Galen een exemplaar in ontvangst mochten nemen.

 

Judit Wassing

secretaris van de Commissie van Beheer van de Geërfden van het dorp Velp.

Januari 2018