De pinken zijn weer uit de Geërfdenwei vertrokken

Wie regelmatig langs de wei aan de Waterstraat loopt, zal het al wel opgemerkt hebben: de pinken zijn vertrokken. Maandenlang graasden de dieren samen met een aantal paarden in het grasland aan de zuidrand van ons dorp Velp. Na enige jaren is de aanwezigheid van runderen in de wei een gewaardeerd en vertrouwd beeld geworden. Maar nu zijn de er niet meer. Wat is er aan de hand?

Pinken in de wei

De drie jongedames werden aan het begin van het weideseizoen al drachtig ingeschaard in de Geërfdenwei. Dat zij nu al (het seizoen is immers nog niet afgelopen) de weide hebben verlaten heeft een reden: in de laatste weken van de zwangerschap is het belangrijk extra zorg en aandacht aan de aanstaande moeders te geven.

Dat kan het beste thuis op de zuivelboerderij van familie Lubbers. Daar kunnen de zwangere dieren goed in de gaten gehouden worden tot het zover is dat de kalfjes geboren zijn. Vanaf dat moment zijn de pinken  geen pink meer, maar worden de dames vaars genoemd. Zij gaan dan deelnemen aan de melkproductie en wordt er van de melk van alles gemaakt: karnemelk, hangop, yoghurt, verschillende soorten vruchtenyoghurt, diverse soorten vla en echte ambachtelijke roomboter.

In Landwinkel IJsseloord aan de Schaapdijk in Arnhem kun je deze heerlijke zuivelproducten allemaal kopen. Maar je kunt er ook terecht voor o.a. boeren (speciaal)kazen, vruchtensappen, vruchtensauzen en vruchtenconserven, maar ook groenten, fruit, brood, vlees, worsten, eieren, bakspullen en honing.

Volgend jaar hopen wij allemaal dat er weer een stel pinken in de wei worden ingeschaard: het is en blijft toch een prachtig gezicht.

Voor info: http://landwinkelijsseloord.nl/

Trouwens: heb je al een keer de Facebookpagina van de Geërfden van Velp bezocht? Volg ons daar voor nieuws en leuke feiten!