De redding van de Brandtoren op het Rozendaalse Veld
Naar het verhaal van Dick Tiemens

Het is 1 juni 1989 als de aankondiging van de sloop van de Brandtoren op het Rozendaalse Veld in de kranten verschijnt. Diezelfde dag belt Tijn van Beek, hij waakte ooit als brandwacht hoog boven in de toren over het bos en de heide, met het Veluwse Bosbrandweer Comité: hij vindt dat de sloop voorkomen moet worden. Dick’s dochter Vera schrijft op deze dag een brief met tekening aan de burgemeester van Rozendaal, want ook zij vindt dat de sloop niet door mag gaan.

Oud-brandwacht Tijn van Beek, toren-enthousiast Dick Tiemens en Rozendaals burgemeester Pieter van Veen nemen het initiatief om ‘hun’ Brandtoren van de ondergang te redden en richten op 28 februari 1990 de stichting Behoud Brandtoren Rozendaalse Veld op. Vanaf dat moment doen zij er alles aan om de toren definitief te behouden.

‘Drie onwetende amateurs beginnen een onbezonnen actie, waarvan ze de draagwijdte op geen enkele manier kunnen bevroeden en overzien’. Zo beschrijft Dick de inspanningen van de bestuurders van de stichting. De uitgespaarde sloopkosten (2499 gulden) worden door het Bosbrandweercomité geschonken aan de Brandtorenstichting, waardoor deze van start kan gaan.

En dan komt er – na talloze brieven en gesprekken – na twee jaar plotseling van alle kanten steun. Directeur Swelheim van de PGEM adopteert de toren als één van zijn vele honderden elektriciteitsmasten. Zijn secondant Gerard Busch leidt alles vervolgens in goede banen.

Special Airservices Teuge, het bedrijf dat de beginnende heide- en bosbranden vanuit de lucht opspoort, schenkt 2750 gulden en ook de Geërfden van Velp doen met 6000 gulden een flinke duit in het zakje. ABT, het Adviesbureau voor Bouw Techniek uit Velp gaat aan het rekenen en tekenen.

Op 21 januari 1992, een heldere winterdag, demonteren medewerkers van Nagron Steel uit Rheden de toren. Die wordt in stukken en brokken afgevoerd door het Velpse transportbedrijf Riggeling. Peppinck & van Doorn uit Arnhem zandstraalt de toren schoon en schildert hem in talloze lagen mooi groen. Verzinkerij Dieren verzinkt hem waar nodig. Acoma Dakbedekking en van Wijnen Bouwbedrijf vervaardigen een nieuw huisje.

In het vroege voorjaar is het zover: op 9 april wordt de prachtig opgeknapte toren in voorgemonteerde onderdelen weer op het Rozendaalse Veld afgeleverd. Een grote kraan hijst ze op elkaar en de verbindingen worden definitief vastgeschroefd.

Op 27 juni 1992 wordt, samen met de sponsoren en heel veel belangstellenden, de opening van de gerenoveerde Brandtoren feestelijk gevierd.

Tijn van Beek maakte een fraai overzicht van de redding van de Brandtoren. In een filmpje van 11 minuten kunt u dat alles opnieuw beleven. Ook is er het kunstproject Paperplane uit 2011 en de gelijknamige song, gezongen door Tineke Roseboom in te zien.
Klik hier om het filmpje te bekijken in een nieuw venster.