Velpenaren weten niet dat zij geërfden zijn

gepubliceerd in De Gelderlander 2 april 2003 door BERRIE VAN HELDEN

VELP – Iedereen die in Velp grond bezit is geërfde. En elke grondbezitter mag vanavond de jaarvergadering van de geërfden van Velp in de Parkstraatkerk bijwonen. “Veel mensen weten niet dat zij geërfde zijn.”

Geen enkele Velpenaar gaat met een zeis naar het Rozendaalse Veld om daar hei te maaien. De hei kan prima dienen als ruig voedsel voor bijvoorbeeld koeien. En elke Velpenaar die in het dorp grond bezit heeft daartoe van oudsher als geërfde het recht.

Ook mag diezelfde grondbezitter zijn vee, doorgaans gaat het om paarden, laten grazen op het weiland langs de A12 en gedeeltelijk langs de Waterstraat in Velp, de zogeheten Geërfdenwei. “Vroeger werd daar druk gebruik van gemaakt. Toen liepen er van 1 mei tot 1 november geregeld 24 paarden in de wei. Als het er tegenwoordig zes zijn, is het veel”, zegt scheidend voorzitter Dick van Oort van de geërfden van Velp.

In de Parkstraatkerk in Velp komen de geërfden vanavond om acht uur bij elkaar voor de jaarvergadering. Dan staat ook de Geërfdenwei op de agenda. “Er gaan stemmen op om de wei voor publiek open te stellen. Velpenaren willen de mogelijkheid hebben hier doorheen te wandelen. Als bestuur staan wij daar niet onwelwillend tegenover, maar we moeten vanavond de uitspraak van de vergadering afwachten”, zegt Van Oort, die na precies 25 jaar het voorzitterschap neerlegt omdat hij verhuist naar de gemeente Renkum. Ook medebestuurslid René Aveskamp houdt het morgenavond als heidecommissaris voor gezien.

Wellicht dat dan ook het hondenlosloopterrein op het Rozendaalse Veld ter sprake komt. Vroeger was dit terrein eigendom van de geërfden van Velp. Die hebben het verkocht aan de gemeente Rheden voor een symbolisch bedrag. “Wij kijken wel over de schouder van de gemeente Rheden mee wat betreft het beheer en gebruik, ook voorzien wij de gemeente van advies, maar formeel hebben wij niets meer met dit terrein te maken”, zegt Van Oort.

Hij kan zich voorstellen dat er morgen vragen komen over het toenemend aantal hondenuitlaatbedrijven dat zijn toevlucht zoekt tot dit natuurgebied. “Als je de wet op de flora en fauna letterlijk neemt, mag je hier geen honden meer uitlaten. Verstoren van het wild in een natuurgebied is sinds enkele jaren verboden, maar wij zullen er zelf niet over beginnen”, zegt Van Oort. “Omdat”, voegt hij er veelbetekenend aan toe, “geërfden zelf ook honden hebben.”

Na een kwart eeuw neemt hij afscheid van de geërfden van Velp. Van Oort hoopt dat de club blijft voortbestaan. “Het is een vorm van folklore die bij Velp hoort. Zoiets moet je in ere houden.” Een van de meest bijzondere aspecten is dat naar schatting 3500 van de vierduizend geërfden van Velp (huizen- en grondbezitters) niet weten dat zij deel uitmaken van deze club. “Iedereen die in Velp een lap of een stukje grond bezit is geërfde. Die mag hei maaien of voor een laag bedrag vee laten grazen op onze wei”, verklaart Van Oort. “Wij hebben geen leden, iedere grondbezitter is geërfde, of hij nu wil of niet. Dat maakt niets uit.”

Gezamenlijk beschikken de geërfden over grond (bijvoorbeeld de wei langs de A12) en geld (ongeveer een ton). Voor dat geld hebben zij enkele jaren geleden aan de Velpse bevolking de geërfdenbank op het plein de Overtuin voor de Hema geschonken. De bestuursleden van de geërfden zijn sinds een wetswijziging in 1985 hoofdelijk aansprakelijk voor het geval er iets misgaat met betrekking tot het gezamenlijke bezit van de geërfden. En daar zijn ze volgens Van Oort niet zo blij mee. “Stel dat er morgen een bom ontploft die in de paardenwei ligt en half Velp-Zuid verdwijnt van de aardbodem. Dan zijn de negen bestuursleden hoofdelijk aansprakelijk omdat de grond op naam staat van de geërfden. Die situatie willen wij wijzigen door morgen voor te stellen de grond en het geld onder te brengen in onze stichting.”